BLOG

The Perfect Moment Syndrome

IMG-20231201-WA0017 (1)


Misschien voel jij de spanning al toenemen.. De feestdagen komen eraan..
Dan MOET het gezellig, feestelijk en perfect zijn!

Er bestaat zelfs een officiële naam voor : The Perfect Moment Syndrome.

Dit syndroom lijdt consequent tot pijn en angst omdat het letterlijk onmogelijk is dat alles altijd perfect verloopt. Het kan niet. Perfectie bestaat namelijk niet.. Dat streven naar een perfect leven leidt vooral tot heel veel stress. De hoge verwachtingen van de feestdagen zorgen voor teleurstellingen wanneer die momenten niet zo gaan zoals verwacht.

Perfectie geeft de illusie dat alles in het leven te controleren is..
We weten allang dat dat niet zo is.. Het leven is niet maakbaar..

Streven naar perfecte momenten zorgt er ook voor dat alle spontaniteit verloren gaat. Genieten we niet het meest van de spontane , imperfectie momenten in ons leven? Die we juist niet gepland hadden? Onze agenda’s zijn zo volgepland dat er geen ruimte meer is voor de spontane acties..
We verliezen ons enthousiasme

Vaak zijn deze dagen een realiteitscheck. Dit is hoe het is! Welkom in ons echte leven. Op deze dagen is het niet opeens gezellig met dat familielid die jij al maanden aan het ontwijken bent. Misschien is je relatie geëindigd dit jaar of heb je afscheid genomen van iemand. Juist in deze maand kun je het verdriet hiervan extra voelen ( en dat is harstikke logisch en normaal ) Je hebt moeite met het aangeven van jouw grenzen.. ook dat is niet opeens anders deze dagen.

Een aantal tips die je mogelijk gaan helpen :
– Wees realistisch. Schep geen te hoge verwachtingen. Wees eerlijk over hoe het met je is en probeer dit te delen met mensen om je heen.
– Hoe wil jij deze dagen doorbrengen? Sta daar eens bij stil .. Doe het anders dit jaar.
( Zo ben ik ooit met kerst naar Benidorm gevlogen met een vriendin en hebben we daar met z’n 2e ons een aantal dagen ‘ verstopt ‘ in een appartement en oud en nieuw daar gevierd! Met veel plezier denken we terug aan deze spontane actie toen we letterlijk Nederland uitvluchtte deze dagen.
– Maak tijd voor jezelf. Juist in deze maand. Zorg goed voor jezelf.
– Als het lukt… blijf doen wat je al deed. Routines zijn heerlijk – juist deze dagen. Wandel wel – eet en geniet met mate .
– Weet bij wie jij terecht kan – als het anders loopt of tegen zit. Ook dat is goed voor jezelf zorgen.
– Be Kind – voor jezelf en de mensen om je heen.